Santova sobia farma z lineckého

Čo budete potrebovať

Ingrediencie na cca 30 lineckých koliesok:

hladká múka 210 g
maslo 140 g
cukor múčka 70 g
žĺtok 2 ks
vanilkový cukor 1 ks
citrónová šťava 1 lyžička
cukor múčka na vyvaľkanie cesta

Ingrediencie na karamel:
cukor krupica 200 g
trochu vody
smotana na šľahanie 120 ml
maslo 90 g

 

Ingrediencie na ozdobu:
HARIBO Berries
Biely marcipán
Jedlá fixka čierna

Postup (linecké koliesa)

  1. Kým sa pustíte do prípravy cesta, vyberte všetky ingrediencie z chladničky, mali by mať izbovú teplotu. Potom preosejte múku a cukor múčku pomocou jemného sitka. Do zmesi pridajte maslo, citrónovú šťavu, dva žĺtky a začnite spracovávať.
  2. Až sa vytvorí mrvenička, cesto vyklopte na dosku a ďalej hneťte, dokým nebude úplne hladké. Dajte ale pozor, aby sa vám nezačalo lepiť k doske. Keď budete mať cesto hotové, zabaľte ho do fólie a dajte do chladničky minimálne na hodinu odležať.
  3. Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte ho na 3–4 menšie kusy a vyvaľkajte ho. Musí byť dostatočne studené, aby vám to šlo hladko. Cesto rozvaľkajte na nie príliš tenký kus. Počas vaľkania ho podsypávajte preosiatym múčkovým cukrom. V ceste nepribudne žiadna múka a vďaka tomu budú koláčiky po upečení krásne vláčne, nebudú tvrdé a nebudú sa na nich robiť hrudky. Vykrájané kolieska pečte na 180 °C asi 10 minút.

Postup (karamel)

  1. Na panvicu alebo do hrnca nasypte cukor a vareškou ho rovnomerne rozprestrite a trochu pokropte vodou. Pozor – nesmie plávať, ale mal by byť celý mokrý. Na miernom ohni nechajte cukor rozpustiť. Do procesu nijak nezasahujte ani nemiešajte.
  2. Postupne sa cukor s vodou spojí do hustého číreho sirupu, ktorý bude bublať. Počkajte, až bubliny zmiznú a rozvarený cukor začne žltnúť. V tom momente karamel odstavte z ohňa a vmiešajte maslo. Ide to zo začiatku horšie, ale postupne sa hustý sirup s maslom spojí.
  3. Potom do maslového karamelu prilejte smotanu a dajte znova zahriať. Miešajte, dokým nevznikne hladká jemná omáčka. Potom odstavte a podľa chuti môžete pridať aj vločkovú soľ.
  4. Hotovým karamelom v hornej časti koliesok vytvorte parohy. Môžete im prilepiť aj cukríky HARIBO Berries tak, aby vyzerali ako nosy sobov.
  5. Z bieleho marcipánu potom vytvorte oči, nalepte na linecké kolieska a čiernou jedlou fixkou urobte na marcipáne bodku ako zreničku. Vyhrajte sa s podobou sobov, všetci nemusia vyzerať rovnako. Uvidíte, že si pri tom užijete veľa zábavy.

TIP: Nemusíte vytvárať len sobíkov. Pomocou karamelu môžete na linecké kolieska nalepiť akékoľvek cukríky HARIBO, na ktoré budete mať chuť, a ktoré sa vám budú ako výzdoba hodiť.

obrázek

Pozrite sa na našej galérii.

obrázek